Fundus Floresein Anjiografisi (FFA)

Gözün anjiyografik görüntülenmesi ile şeker hastalığı, hipertansiyon, gece körlüğü, göz tümörleri ve retinanın yapısal bozuklukları ortaya çıkarılabilmektedir. Fundusfluoreseinanjiografisi (FFA) gözün arka kısmındaki retina ve koroid olarak adlandırılan sinir tabakasını ve bunun destek dokusunu incelemekte kullanılan bir tetkiktir.

İşlemden önce hastanın kolundaki ya da elinin üzerindeki bir damardan fluoresein adlı ilaç enjekte edilir. Bu ilaç damardan kalbe, oradan da tüm vücuda ve bu arada koroid ve retina damarlarına geçer. İşlem, bu esnada koroid ve retinanın özel bir kamera yardımıyla fotoğraflanmasından ibarettir. Dışarıdan bakıldığında turuncu renkte görülen ilaç, üzerine mavi ışık tutulduğunda yeşil renkli parlak yansıma yapar. Bu özelliği sayesinde içinden geçtiği damarların net biçimde görülmesine, damar tıkanıklıklarının, damarlardan doku içine sıvı kaçaklarının tespitine ve kanla iyi beslenen veya beslenemeyen alanların ayırt edilmesine imkân tanır.

Diyabet, sarı nokta hastalığı "makuladejenerasyonu", yüksek tansiyon, retinanın çeşitli hastalıklaında, retinal damar tıkanmaları vb. retina anjiyosu yapılır. Anjiyoda "FFA" enjekte edilen bir fluoresceinli boya hastanın önkol damarından verildikten sonra saniyeler içinde göze ulaşıp retina damarlarında dolaşırken özel filtrelerle donanmış göz dibi kamerasıyla fotoğraflanır.Boyanın retina üzerinde sızmaları ve tüm dolaşımı irdelenir ve fotoğraflanır. Retina laseri ve göz içi enjeksiyonları öncesi FFA bizim tedavi kararımızı yönlendirir.

İNCİ GÖZ HASTANESİ