Akıllı lensler hakkında bilmediklerimiz
Op. Dr. Abdulhekim Yarbağ lenslerin ne olduğu hakkında bilinmesi gerekenleri şu şekilde açıkladı:
AKILLI LENS NEDİR ?
Halk arasında Akıllı Lens olarak adlandırılan Trifokal yani çok odaklı göz içi lensleri, uzağı ve yak ını iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda orta mesafede de iyi bir görüş elde etmek amacıyla geliştirilmiş teknolojinin son ürünü lenslerdi.
AKILLI LENSLER NASIL UYGULANIR?
Akıllı Lens olarak tabir edilen trifokal mercekler adından da anlaşılacağı gibi üç odaklı mercek lerdir. Öncelikle şunu belirtmek lazım, bu lensler bildiğimiz kontakt lensler değildir. Yani günlük takıp çıkarılmazlar. Her iki göz ayrı günlerde yaklaşık 10 dakika süren bir işleme tabi tutulu r. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi, bayıltma hastanede yatma söz konusu değildir. İğnesiz dikişsiz ve tamamen ağrısız bir operasyon ile çok odaklı bu özel lensler göz içine yerleştirilir.
Ameliyattan sonra bu kişiler gözlüksüz olarak kitap okuyabilir, bilgisayar kullanabilir ve televizyon seyredebilirler.
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. "Abdulhekim Yarbağ, Akıllı Lensler kimlere uygulanır diye sorulduğunda,
"Özellikle 40 yaşını geçmiş yakın ve uzak için gözlük kullanan hastalarımız için bu lensler uygulanabilmektedir. Bu lensler sayesinde hemen hemen tüm görüş mesafelerinde gözlük ihtiyacı kalıcı olarak ortadan kalkmaktadır. Kataraktı olan hastalarımızda şeffaflığı ve elastikiyeti bozulmuş lensler temizlenip yerine yapay lensler takmaktayız, AKILLI lens teknoloji ile artık kataraktı olan hastalarımızda ameliyat sonrası uzak ve yakın gözlüklerine ihtiyaç duymadan kitap okuyup bilgisayar kullanıp televizyon izleyebilmektedirler. Yani Akıllı Lensler hastalarımıza gözlüksüz bir hayat sunmaktadır." diye yanıt verdi.
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdulhekim Yarbağ, son olarak ameliyat öncesi, sonrası ve lens’lerin kullanım süreleri hakkında ise şu bilgileri verdi;
AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIĞI NASIL YAPILMAKTADIR?
Akıllı Lens ameliyatı uygulanacak hastaları, operasyon öncesi detaylı göz muayenesinden geçirmek gerekir. Öncelikle göze konacak lens numarasının hesaplanması çok önem arz etmektedir, hastanın ölçümler yapılıp, ilgili bir çok parametreler değerlendirilir, bunların sonucuna göre de eğer uygunsa Akıllı Lens ameliyatı yapılabilmektedir.
Ameliyat sonrası ise hastanın gözü bandajlanır, hastaneden taburcu edilebilir. Bir gece bandajlı kalan gözden muhtemelen ertesi gün bandaj alınabilmektedir. İlk doktor kontrolünden sonra hasta aynı gün görmeye başlar. Birkaç gün içinde ise ameliyat olan göz hedeflenen oranda görmeye başlar. Bu süreçten sonra eğer diğer göze de aynı işlemler yapılması gerekiyorsa o uygulamayada geçme imkanları oluşmuş demektir." Dedi
AKILLI LENSLERİN KULLANIM SÜRESİ NE KADARDIR?
Op. Dr. Abdulhekim Yarbağ, “Göz içi lenslerinin kullanım süresi insan ömrüyle eş değerdir. Göz içi lensler çok özel ve nadir durumlar dışında göz içinden çıkarılmaz değiştirilmezler. Yani "Akıllı Lens" taktıran bir kişi bir ömür boyu tekrardan başka bir müdahaleye maruz kalmadan yakını uzağı ve orta mesafeyi gözlüksüz görebilmektedirler" Şeklindeki açıklamalarıyla sözlerini tamamladı.