Dr. Göçmez'den kornea naklinin bilinmeyenleri
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erhan Göçmez, halk arasında göz nakli olarak bilinen keratoplasti ameliyatının gözün ön kısmındaki saydam doku olan korneanın değiştirilmesi olduğunu söyledi. Dr. Göçmez, "Göz nakli, gözün tamamen çıkarılması değildir. Gözün önünde saat camına benzetebileceğimiz kornea dediğimiz şeffaf tabaka, doğumsal veya sonradan olan hastalıklar ya da herhangi bir kaza nedeniyle bozulabiliyor. Lazer veya başka yöntemlerle düzeltilemeyecek kadar ileri düzeyde görmesi azalmış olan gözlere yaşamını yitirmiş sağlıklı bir kimseden alınan kornea ile göz nakli gerçekleştiriliyor." dedi.
Kornea nakli neden yapılıyor, hangi durumlarda gerekli?
Dr. Göçmez ''Kornea bir organ değil, dokudur. Normal şartlarda damarsızdır. Damar olmayışı nedeniyle bağışıklık hücreleri nakil sahasına giremez ve bundan dolayı da kornea için doku uyumu aranmaz. Bu durum da korneayı karaciğer, kalp, vb. gibi organ nakillerinden farklı kılmakta.'' olduğunu söyledi. ''Pek çok hastalık korneanın saydamlığını ve şeklini bozarak görmeyi engelleyebilir. Korneada şeffaflık kaybı veya şekil bozukluğu olduğunda ise görüş azalır. Böyle bir durumda kornea nakli gerekiyor. Ülkemizde kornea naklinin en çok yapıldığı durumlar keratokonus (korneanın öne doğru sivrileştiği bir şekil bozukluğu), psödofakik büllöz keratopati (katarakt ameliyatı sonrası kalıcı kornea ödemi) ve kornea yaralanmalarıdır. Korneanın saydamlığını kaybettiği ve distrofi adı verilen kalıtsal hastalıklar da kornea nakli ile tedavi edilmektedir. Herpetik keratit adı verilen göz uçuğu gibi enfeksiyonların ileri olgularında da kornea nakli gerekebilmektedir.''
Kornea nakli nasıl gerçekleştiriliyor?
Kornea naklini korneanın tümünün veya ön ya da arka tabakalarının operasyonla değiştirilmesi olarak tanımlayan Dr. Göçmez, ''Kornea naklinde genellikle tercihimiz genel anestezidir. Ama bazı durumlarda lokal anestezi ile de kornea nakli yapılabiliyoruz. Verici kornea, kornea bankalarından sağlanarak operasyonla değiştirilir. Ameliyat 30-45 dakika arası sürer. Nakledilen kornea, alıcı yatağa dikişlerle tutturulur. Ameliyat sonrası ilk gün göze koruyucu gözlük takılır." diyerek sözlerine devam etti.
Enfeksiyon Tedavisinde Hızlı Davranılmalı
Kornea naklinin kornea dokusunun damarsız olması nedeniyle başarı oranı yüksek bir operasyon olduğunu vurgulayan Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, ''Ameliyat sonrasında enfeksiyon (gözün mikrop kapması), doku reddi, göz içi basınç artışı gibi riskler de söz konusu olabilir. Ameliyat sonrası oluşan komplikasyonların ve özellikle de enfeksiyonların hızlı ve etkili şekilde tedavi edilmesi gereklidir, aksi halde görmede azalmaya hatta gözün kaybına bile neden olabilir" diyerek uyarıda bulundu.''Nakil yapılan hastanın gözlerinde kızarıklık, ışık hassasiyeti, görmede azalma ve ağrı, doku reddi olabileceğine dair belirtilerdir. Bu durumlarda hasta acilen doktoruna başvurmalıdır. Doku reddi söz konusu ise kortizonlu damla/pomad tedavisi ile başarılı sonuçlar alınır.'' olduğunu belirtti.
Ameliyat Sonrası Takip İhmal Edilmemeli
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, ''Nakilden sonra hasta ilk 6 ay-1 yıl boyunca kontrol edilir. Kornea naklinden sonraki ilk zamanlarda göz numarasında özellikle astigmatta çok büyük artışlar olabilir. Ameliyat sonrası dikişler alındıktan sonra hala geçmeyen göz numarası yükseklikleri doku oturduktan sonra lazer, kornea içi halka ya da göz içi merceği gibi yöntemlerle düzeltilebilir.'' diyerek görüşlerini tamamladı.