Göz sulanmasında yeni tedaviler
Uzman doktor Hulusi Doğan , ''Gözlerde gözyaşı bezi tarafından salgılanan sıvı emilerek gözyaşı kesesine geçer.İstemsizce yaptığımız göz kırpma hareketleri pompalama görevi görerek gözyaşlarının göz yaşı kesesine ve ana göz yaşı kanalı aracılığıyla buruna ilerlemesini sağlar. Böylelikle göz yaşının fazlası buruna boşalmış olur.Gözde sulanma, iltihaplanma, gözyaşı kesesi bölgesinde şişlik, apse gibi belirtilerle ortaya çıkan gözyaşı kanal tıkanıklığı, göz sağlığını tehdit eden hastalıkların başında geliyor.'' Diyerek göz sağlığı açısından Gözyaşı kanalı tıkanıklığının çok önemli bir göz hastalığı olduğunu vurguladı.
Gözyaşı kanalları neden tıkanır?
Özel İnci Göz Hastanesi uzman doktorlarından Opr. Dr. Hulusi Doğan, hastalık oluş nedenlerini şöyle izah etti; "Gözyaşı kanalları boyunca her aşamada tıkanıklık olabilir. Göz yaşı kanallarının görevini yerini getirememesi mikropların çoğalmasına zemin hazırlar. Bu yüzden göz yaşı kanal tıkanıklığı; konjonktivit yani göz iltihaplarının ve kirpik dibi iltihaplarının sık sık tekrarlamasına sebebiyet verebilir. Sürekli oluşan enfeksiyon sebebi ile gözyaşı kanalı tıkanıklığının göz sağlığını tehdit ettiğini söyleyebilirim." dedi.
Gözyaşı kanalı Tıkanıklığı tedavileri ne şekilde olur?
Özel İnci Göz Hastanesi uzman doktorlarından Opr. Dr. Hulusi Doğan, hastalığın tedavi şekillerini açıklarken şunları kaydetti; "Yetişkinlerdeki gözyaşı kanal tıkanıklıkları mevcut kanalın kemikleşmesi nedeniyle bir tür by-pass yöntemiyle açılabilir. Yetişkinlerde masaj veya ilaç tedavisinin kanal tıkanıklığının giderilmesinde yeri yoktur. Yetişkinlerdeki gözyaşı kanalı tıkanıklık ameliyatlarında gözyaşı kanalı burun içerisine ağızlaştırılarak gözyaşının burun içerisine yeni bir yoldan akışı sağlanır. Bu ameliyat klasik yöntemle veya laserle yapılabilir. Ameliyat sırasında kanal içine silikon tüp yerleştirilebilir. Ameliyat hastanede kalmayı gerektirmez. Genel veya lokal anestezi ile yapılabilir.Hastanemizde laser ile kesi yapmadan kanal tıkanıklığı ameliyatı yapılmaktadır.
Son zamanlarda özellikle ana kanalda tıkanıklık olmayıp kanalın başlangıç deliklerinde ve devamındaki tıkanıklıklarda ameliyata gerek kalmadan bir anlamda stent işlevi gören delikli tıkaçlar takılarak kanal tıkanıklığı giderilebilmektedir.Punktum dediğimiz bu kanalın ilk başlangıç delikleri enfeksiyon alerji ve çeşitli travmalarla daralıp tıkanmakta, gözyaşı kanal sistemi işlevini yitirmektedir.Silikon materyalden yapılan hiçbir yan etkisi bulunmayan bu delikli tıkaçlar küçük bir müdahale ile bu deliklere yerleştirilip bu deliklerin açıklığının devamı sağlanmaktadır.Bu delikli tıkaçlar bir anlamda stent görevi görmektedirler.Daha girişimsel ve yan etkileri olan bu delikleri genişletme cerrahilerine göre hastanın konforu işlemin kısalığı; bu stent uygulamasını hekim ve hasta açısından çok avantajlı hale getirmiştir. . Belli bir süre kanalda kalan bu tüp poliklinik şartlarında çıkarılabilmekte hastamızı daha ileri cerrahi işlemlerden kurtarmaktadır." Diyerek gözyaşı tıkanıklığı hastalığının tedavisi ve sonrası hakkında dikkat çekici ve önemli yenilikleri ifade ederek sözlerini tamamladı.