Sinsi hastalık Glokom “Göz Tansiyonu” nedir?
Halk arasında göz tansiyonu hastalığı olarak da bilinen “Glokom” erken dönemde tanı konulduğunda görme hassasiyeti korunabileceği için 40 yaş sonrası herkesin yılda bir defa göz muayenesi olması ve göz tansiyonunu kontrol ettirmesi gereklidir' dedi.
Glokom “Göz Tansiyonu Nedir ?
Op. Dr. Muharrem Sayıcı , açıklamalarına şöyle devam etti; “Glokom, halk arasında göz tansiyonu ya da eski adıyla karasu hastalığı olarak bilinir. Görme siniri geri dönüşü olmayan şekilde hasarlanır ve görme alanında kayıplar meydana gelebilir. Bu durum, daha çok ileri yaşlarda görülmesine rahmen yenidoğanlar da dahil her yaş grubunda görülebilmektedir.
Glokom bulunan birçok kişide normal sınırların üzerinde göz tansiyonu ölçülmesine rağmen bazı kişilerde normal değerlerde ve hatta bu değerlerin de altında glokom ilerleyebilir. Herkesin kendine has bir normal değeri vardır ve herkesin göz yapısının farklı olması nedeniyle görme sinirinin de dayanıklılık kapasitesi herkeste farklıdır.”
Glokom’un teşhisi ve tedavileri nelerdir?
Op. Dr. Muharrem Sayıcı, hastalığın oluşumundan tanı ve tedavi aşamalarına kadar oluşan bir çok konuda ilgi çekilebilecek görüşlerini şöyle ifade etti; “Glokom çoğunlukla belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Uzun yıllar belirti vermediğinden dolayı görme kaybı görme alanın kenarlarıyla sınırlı kalır. Hasta tarafından geç fark edildiği için de son evreye ulaşıldığında boru içinden bakar tarzda bir görüntü elde kalır. Nadiren de olsa bazı durumlarda göz ağrısı, baş ağrısı, gözlerde kırmızılık, buzlu camdan bakar gibi görme ve hatta mide bulantısı şeklinde de kendini gösterebilir. Bu belirtiler olduğunda acilen bir göz hekimine başvurmak gerekir.
Glokom çoğunlukla belirti vermediğinden başka bir göz rahatsızlığı nedeniyle başvurulduğunda rutin muayenede “TANI”sı konulur. Bu nedenle göz muayenesi sırasında göz tansiyonunun ölçülmesi ihmal edilmemelidir. 40 yaş üzerinde risk artmaya başladığı için 40 yaş sonrası herkesin yılda bir defa rutin göz muayenesi olması gereklidir. Glokoma yakalanmada en önemli risk faktörleri olan orta yaş üzerinde olma ve göz tansiyonu yüksekliği yanında ailesinde glokom hastalığı bulunanlar, diabet ya da hipertansiyon gibi damarsal hastalığı bulunanlar kontrollerini özellikle ihmal etmemelidirler” dedi.
Özel İnci Göz hastanesi Göz Sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Dr. Muharrem Sayıcı, “Sonuç olarak Glokom önlem alınmadığında ciddi derecede görme kaybı yapabilecek, sinsi bir hastalık, fakat; erken tanı konulduğunda ise görmenin korunabileceği bir hastalıktır.
40 yaş üzerinde risk arttığı için herkesin yılda bir defa göz muayenesi olup göz tansiyonunu kontrol ettirmesi gereklidir” diyerek sözlerini tamamladı.