Uz.Dr. Hulusi Doğan sinsi hastalık Glokom'u anlattı
Glokomdaki tehlikeyi ve dikkat edilmesi ise gerekenleri de şöyle ifade etti, ''Glokom hastalığı,halk arasında göz tansiyonu olarak bilinmekte olan bir hastalıktır. Göziçi basıncının göz sinirine zamanla baskı yapmasıyla geri dönüşsüz göz siniri hasarı yapıp, körlükle sonuçlanabilen ciddi bir göz hastalığıdır. Toplumdaki en önemli körlük nedenlerinden biridir.. Bazı özel türleri haricinde başlangıçta ciddi hiç belirti vermeyen, oldukça sessiz seyreden bu hastalığa çoğu zaman ancak rutin göz muayenelerinde teşhis konulabilmektedir. Bu hastalıkta merkezi görme en son evreye kadar etkilenmemekte, fakat çevre görme, sinir liflerinin yavaş yavaş yok olmasına bağlı olarak giderek azalmaktadır.Yani hasta son evreye kadar çok net görmeye devam eder fakat hastanın çevre görmesi yıllar içinde daralır ve en sonunda bir borunun içinden bakıyor gibi görmeye başlar. Daha sonra da en son kalan merkezi görmesi de kaybolur ve tam körlük oluşur.'' dedi.
Özel İnci Göz Hastanesi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hulusi Doğan,Hangi hastalar risk gurubundadır denildiğinde ise açıklamalarını ''Ailesinde glokom olanlar, hipertansiyonu, şeker hastalığı olanlar, miyopi olan hastalar, sigara kullanan ve uzun süre kortizon tedavisi görenler glokom hastası olmaya aday hasta gurublarıdır. Özelikle ailesinde glokom olan 40 yaş üstü bireylerin en azından yılda bir kez göz tansiyonlarını ölçtürmeleri gerekmektedir. Çünkü ailesinde glokom olanlar diğer bireylere göre 6 kat daha fazla glokom hastası olma riskiyle karşı karşıyadırlar. Aynı şekilde glokom için risk faktörü taşıyanların yıllık göz muayeneleri olmaları ve göz tansiyonlarını ölçtürmeleri ,erken teşhisin çok önemli olduğu glokom hastalığı için hayati önem taşımaktadır.'' şeklinde ifade etti.
Opr. Dr. Hulusi Doğan Glokomun türleri belirtileri ve tedavileri hakkında ise şu açıklamalarına önemle dikkat edilmesini önerdi; ''Bir çok türü olan hatta doğuştan bebeklerde bile görülebilen glokom hastalığının en sık görülen türü; açık açılı glokomdur. Bu sinsi seyreden ciddi rahatsızlık oluşturma yan türdür.Glokomun dar açılı olan türü ise aniden başlıyor ve krize neden oluyor. Göz tansiyonu aniden yükselir, şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, görme bulanıklığı ve kanlanma bu duruma eşlik ediyor. Genellikle hastalarda kriz öncesi göz ağrıları, bulanık görme, ışıklar etrafında renkli hareler görme gibi bulgular yaşanabiliyor. Bu tip glokom, yaklaşık 1000 kişiden birinde görünüyor. Özellikle hipermetroplar, yani yakını iyi göremeyenler daha fazla risk altındadır.Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basınç artışı, hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktoru tarafında düzenli aralıklarla yapılan muayene ler, glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yöntemdir. Göz tansiyonu hastalığı tanısı ilk olarak göz içi basınç ölçümüyle başlar, ayrıntılı göz muayenesinden sonra göz siniri hasarını teşhis etmemiz gerekmektedir.Bu değerlendirmeler için uygulanan testler arasında görme alanı muayenesi, optik sinir başı muayenesi ve retina sinir lifi kalınlığı muayenesi gibi farklı incelemeler bulunmaktadır.''
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hulusi Doğan; ''Son yıllarda göz siniri yani optik siniri tüm detaylarına kadar gösterebilen, Glokom tanısı için gerekli olan tüm teknolojik ekipmanlar ve deneyimli yardımcı personelimizle glokom tanısı konup, uzun süreli olan bu kronik hastalığın tedavisi laser ve cerrahi müdahale dahil yapılmaktadır. Glokom hastalığın tedavisinde amaç göz içi basıncının görme sinirine zarar vermeyecek düzeye indirilmesidir. Bu amaçla göz içi sıvısının üretimini azaltan veya dışa atılımını arttıran ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar çoğunlukla damla şeklindedir. Damlaların yetersiz geldiği ve görme hasarının devam ettiği durumlarda devreye lazer veya ameliyat seçenekleri girer.Ancak glokom hastalarında tanı konulana kadar geçen süreçte oluşan hasarı geri çevirmek mümkün olmuyor.Glokom tanısı aldıysanız sürekli olarak kontrol altında olmanız gereklidir. doktorunuzun tavsiyelerine dikkatle uymalı ve ilaçlarınızı aksatmadan düzenli olarak kullanmalısınız.'' diyerek sözlerini tamamladı.