Korona virüsünün göze etkileri, çağımızın hastalığı “göz kuruluğu”
Ülkemizi ve bütün dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgını nedeniyle vaktimizin çoğunu evimizde geçirdiğimiz şu günlerde, hem yetişkinler olarak bizlerin hemde çocuklarımızın en önemli vakit geçirme vasıtası haline gelen bilgisayar, tablet ,cep telefonu ve televizyon gibi elektronik aletlerin gözlerimize etkisi üzerine Özel inci göz hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hulusi Doğan açıklamalarda bulundu.
Op. Dr. Hulusi Doğan ’’Çağımızda herkesin eline cep telefonu şeklinde ulaşan, hemen hemen her işyerinde ve evlerimizde bulunan bilgisayar ve tabletler salgın nedeniyle eve kapanan bireylerinde çok uzun saatleri bulan kullanımına bağlı olarak göz yorgunluğu, gözlerde ve göz çevrelerinde ağrı, gözlerde yanma, batma, kuruluk hissi, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, bulanık görme, odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, ışığa karşı duyarlılık, bakılan karakter etrafında ışık saçılmaları görme, göz kapaklarında iltihap, kepeklenme, baş ağrısı gibi şikayetlere yol açmaktadır’’ dedi.
Özel inci göz hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hulusi Doğan, ’’ Öncelikle bilgisayar ve tablet kullanırken bilgisayar ekranlarının sürekli titreşen yapıda olmaları ve saniyede 40-80 kez yanıp sönüyor olması, görme güçlüğüne ve göz yorgunluğuna neden olur. Normalde 12-16 defa olan dakikadaki göz kırpma sayısının bilgisayar kullanırken 5-6 defaya kadar düşmesi, kırpma yoluyla gözümüzün kurumasını önleyen mekanizmayı yavaşlatır.” Diyerek Kapalı alanlarda kullanılan klimalar gözyaşı buharlaşma hızı arttırarak bu kuruluğu daha fazla arttırır. Tüm bu nedenlerle, ekranla çalışırken bilinçli olarak sık göz kırpmak yararlı olur. Bazen de suni gözyaşı damlaları kullanmak gerekebilir” şeklinde uyarılarda bulundu.
Aynı zamanda göz yorgunluğunun buna bağlı olarakta göz kuruluğunun astigmat ve miyopa yol açabileceğini söyleyen Op. Dr. Hulusi Doğan sözlerini şu şekilde sürdürdü ’Hem erişkinlerde hem de çocuklarda yoğun bilgisayar kullanımına bağlı görülen göz yorgunluğu ve buna bağlı göz kuruluğu, genetik yatkınlık olması koşuluyla astigmata, miyopiye yol açabiliyor.’’ Diyerek konunun önemine dikkat çekti ve açıklamalarına şöyle devam etti. ’’Elimizdeki bilimsel verilere göre sokağa oranla evde daha fazla vakit geçiren çocukların, göz yorulmasına bağlı miyop ve astigmat numaralarının daha yüksek olduğunu bilinmektedir. Kovid 19 salgını nedeniyle çocuklarımızın ve bizim mecburiyet’ tende olsa ekran karşısında çok zaman geçirdiğimiz bir gerçektir. Dolayısıyla bu durum şu günlerde göz sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden ekranlarla göz arasında en az 30 cm mesafe olmalıdır. Ekranın göze göre konumu aşağıda veya tam karşısında olmalı böylece göz, yarı kapalı pozisyonda olmalıdır. Bu şekilde olunursa göz kuruması yavaşlamaktadır.’’
Özel inci göz hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Op. Dr. Hulusi Doğan, ’’Özellikle velilerimizin kafasında bilgisayarın gözü bozduğuna dair bir inanış vardır. Bu doğru değildir. Ancak mevcut göz bozukluğu bilgisayar kullanımıyla açığa çıkmış veya belirginleşmiş olabilir. Bu nedenlerle aileler en küçük göz şikayeti olan çocuklarının bile gözlerini bir uzmana muayene ettirmelidirler. Gözlük kullanmak durumunda olanlar ekranla çalışırken gözlüklerini mutlaka takmalıdırlar. İri puntolu ve gözü yormayan karakterlerle yazmak, koyu renk zeminler üzerinde açık renk karakterlerle çalışmak, çalışırken 45–50 dakikada bir 5–10 dakika ara verip gözü dinlendirmek de göz sağlığı için önellidir. Ayrıca çocuklarımızın Kırma kusurunu araştırmak için mutlaka göz muayenesi olmaları gerekir. Çünkü göz bozukluğu var ve gözlük kullanılmazsa bu şikayetler daha fazla olacaktır,
Ortam aşırı aydınlatılmamalıdır. Bilgisayar ekranının çözünürlüğü yüksek ve mümkünse yansıma yapmayan cinsten olmalıdır. arada Bilinçli olarak gözleri kırpmak göz yaşı kaybını azaltır'' diyerek sözlerini tamamladı.