Sarı nokta hastalığı körlük nedenidir!
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, sarı nokta hastalığından - tıbbi ismi yaşa bağlı maküla dejenerasyonu - korunmak için doğru beslenmenin önemli olduğunu söyledi.
Opr. Dr. Göçmez; "Tüm dünyada ve Türkiye'de yaşam beklentisinin artmasıyla birlikte ileri yaşlarda görülen hastalıkların sıklığı da her geçen gün artış göstermekte" dedi.
Göçmez; "Katarak ve göz tansiyonundan sonra körlüğe neden olanlar arasında üçüncü sırada yer alan sarı nokta hastalığının sıklığı 65-75 yaş arası toplumda %10 iken bu oran 75-85 yaş arası %30'a yükselmekte. Ülkemizde hastalığa bağlı ekonomik kayıp 3 milyar TL civarında iken, gerekli tedbirlerin alınmasıyla ise bunu 30 kat azaltabilmek de mümkün. Hastalık kendini görme keskinliğinin azalması, merkezi görmenin sislenmesi, nesnelerin eğri büğrü görülmesi ve renkleri görme hassasiyetinin azalması şeklinde göstermektedir. Hastalığa yakalanmada ileri yaş ve ailesel yatkınlık en önemli risk faktörleri arasında. Hastalığa yol açan çevresel ve davranışsal risk faktörleri ise yoğun sigara tüketimi, yüksek kan basıncı, aşırı ışık ve güneşe maruz kalma, hava kirliliği, açık göz rengi, erken menapoz ve sayılan tüm bu risk faktörleri arasında da en önemli olanı beslenme şeklidir" dedi.
DOĞRU BESLENME ÖNEMLİ
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez sarı nokta hastalığında doğru beslenmenin çok önemli olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
"Hastalıktan korunmak için ''Sarı nokta diyeti'' olarak adlandıracağımız bu diyette sebze ve meyvenin yanında balık yemek de önemli. Hücre yıpranmasını engelleyen antioksidan içeren ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil ve lifli sebzeler, havuç ve yaban mersini gibi lütein içeriği yüksek sebzelerle beraber meyve de tüketmek lazım. Hastalığa yakalanmamışlarda doğal beslenme yeterli sayılmasına rağmen sarı nokta hastalığı olan kişilerde beslenme ihtiyacımızın yanında göz için üretilen özel vitamin destek ürünleri de tüketilmeli. Meyve sebzenin yanında haftada 3 kez yüksek omega 3 içeren balık yenmesi de sarı nokta hastalığından korunmada gereken korumayı sağlamaktadır.'' dedi. Yenilmesi gereken bu besinlerin yanında doymuş yağın az tüketimi de hastalıktan korunmakta önemli. Bitkilerden elde edilen margarin ve hayvanlardan üretilen tereyağının çok fazla alınmaması önerilmekte. Beslenmenin yanında sigara tüketiminin de hastalığı olumsuz yönde etkilediği ve sigara tüketmeye devam edenlerde hastalığın daha hızlı ilerlediği gözlemlenmiştir."
60 YAŞ SONRASI
Uzm. Dr. Göçmez; "Hastalığın tanısında göz bebeği büyütülerekten yapılan göz dibi muayenesi çok önemli. Özellikle 60 yaş sonrası bireylerin yılda bir defa göz muayenelerini yaptırmaları gerekmekte.'' olduğunu belirtti. Toplumda iki şekilde görülen sarı nokta hastalığının kuru ve yaş olmak üzere iki tip bulunmakta. Kuru tipte sadece vitamin destek ürünleri kullanılırken, yaş tip maküla dejenerasyonunda göz içi ilaç enjeksiyonu uygulanmaktadır. Üç ay boyunca, her ay birer doz uygulanan enjeksiyonuların tüm bireylerde olmasa bile toplumun genelinde hastalığın ilerlemesini durdurduğu gözlemlenmiş olup ilaç enjeksiyonunun yanında ayrıca lazer tedavisi de uygulanmaktadır" Diyerek açıklamalarını tamamladı.