Diyabeti olanlar dikkat!
Op. Dr. Yusuf ÖZ, diyabete bağlı retina tabakasında görülen bozukluklara verilen isim olan ‘’Diyabetik retinopati’’ hastalığı görme kaybının en yaygın yaşandığı hastalıkların başında gelmektedir' diyerek açıklamalarına şöyle devam etti.
‘’Diyabetik retinopati genellikle ileri dönemlerde belirti gösteren, erken dönemlerde ise belirti göstermeyen bir retina hastalığıdır. Dolayısıyla diyabet hastalarının herhangi bir şikayeti olmasa da düzenli olarak 6-12 ayda bir göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir’’ dedi.
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Öz, hastalığın önemine dikkat edilmesi hususunda ise bir hastası ile olan muayenesini örnek gösterdi;
ÖRNEK: 36 yaşında bir erkek hasta ’’Gözlük camlarımı değiştirmek istiyorum.’’ diyerek kliniğimize muayeneye geldi. Yapılan göz muayenesinde görmeler gözlük ile (sağ 0,7) , (sol 0,7) göz tansiyonları normal ve Fundus muayenesinde ise makula ödemi ve 3 üncü derece diyabetik retinopati tespit edildi. Ayrıca OCT ve FFA incelemesinden (Resim1,2) sonuçları alındı. Sonrasında da her iki göze tedavi planlandı.
Op. Dr. Yusuf Öz, Örnek vermiş olduğu hasta hakkındaki teşhis ve kanaatlerini şöyle açıkladı; ‘’Bu hasta şeker hastası olmasına rağmen hiçbir şekilde fundus incelemesi yapılmamış, herhangi bir hekimde fundus incelemesi için yönlendirmemiş ve hasta gözlerinin körlüğe doğru gittiğinden habersiz, bu konuyla alakalı da hiçbir bilgisi yok. Hastalık geç tespit edildiği için, durum ağır. Ve durum ağır olduğu içinde, yapılacak tedavide ağır , başarı oranı da düşük’’
Op. Dr. Yusuf Öz, ‘’Diyabet hastalığı görme kaybının en yaygın yaşandığı hastalıkların başında gelmektedir. Dolayısıyla diyabet hastalarının herhangi bir şikayeti olmasa da düzenli olarak 6-12 ayda bir göz muayenesi yaptırmaları gerekmektedir. Yarın bir sürprizle başbaşa kalınmaması için düzenli kontrolü çok önemli. İşte bu yüzden diyabeti olanlar dikkat’’ diyerek uyarıda bulundu..!