Op. Dr. Yusuf Öz: “Vitrektomi Nedir?”
Öncelikle “Vitrektomi” hastalığının ne olduğunu iyice açıklamak ve bilmek gerekir diyen Op. Dr. Yusuf Öz, “ Vitrektomi” vitreus’un kesici ve emici bir aletle cerrahi olarak çıkartılması ve yerine sıvı, hava, gaz ya da silikon yağı konulmasıdır. Gözün içini dolduran jel kıvamındaki şeffaf dokuya Vitreus denir” dedi.
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Öz , “Vitrektomi” ameliyatının uygulanma sebepleri nelerdir? dendiğinde ise şunları söyledi;
Ameliyatının uygulanma sebepleri nelerdir?
“Retina dekolmanı ve yırtıklar (yani gözün sinir ağı tabakasının ayrışması), diyabetik retinopati ( yani diabet hastalarında görülen ileri göz problemleri), vitreus içi kanama (yani göz içi kanama), endoftalmi (yani katarakt ve diğer göz ameliyatları sonrası göz içi enfeksiyonlar) makula deliği (yani görme noktasında delik), makular pucker (yani görme noktasında kırışıklık), ROP (yani prematüre bebeklerde uzun süre oksijene maruz kalma sonucunda ortaya çıkan retinopati), katarakt cerrahisi sırasında ortaya çıkan bazı komplikasyonlar ve göz yaralanmaları ile göz içi yabancı cisimler vitrektomi ameliyatlarının en önemli uygulanma sebepleridir.”
Son olarak “Vitrektomi” ameliyatının nasıl yapıldığını da anlatan Op. Dr. Yusuf Öz açıklamalarını şöyle tamamladı;
“Vitrektomi” ameliyatı nasıl yapılır?
“Bu ameliyatlarda amaç göz içerisindeki problemlerin giderilerek retinanın (sinir ağı tabakası) işlevini görür hale getirilmesidir. Göz içerisindeki bu problemlerin bazıları vitreus içi kanamalar, enfeksiyon, göz içi yabancı cisim retinada çekinti yapan bantlardır. Bu problemler giderilmezse gözlerde körlük ve gözün sönme durumu oluşabilmektedir. Vitrektomi ameliyatlarında asıl amaç böyle durumların oluşmasını engellemektir. Tek “Vitrektomi” ameliyatıyla başarıya ulaşılmaya çalışılır, ancak bazı durumlarda tekrarlayan vitrektomi ameliyatlarına ihtiyaç duyulabilir.
Vitrektomi ameliyatı çoğunlukla lokal anestezi altında uygulanmaktadır. Bazı durumlarda ise genel anestezi altında yapılabilir.
Vitrektomi ameliyatları ileri teknoloji ürünü vitrektomi cihazı yardımıyla ameliyat mikroskobu altında kontakt lens veya nonkontakt görüntüleme sistemleri, laser cihazı ve birçok yardımcı cerrahi alet kullanılarak yapılır. Hastalığın tipine yada ciddiyetine göre gözün içine hava, gaz, silikon gibi tampon maddeler verilmesi gerekebilir. Silikon genellikle bir süre sonra geri alınır. Hava ve gaz ise zamanla emilerek kaybolur. Ameliyatlardan sonra ise göz içindeki patolojinin durumuna ve kullanılan tamponadın cinsine göre hastaya yatış pozisyonu önerilebilmektedir.
İlk vitrektomilerin yapılmaya başlandığı yıllardan bu yana kullanılan cihazlarda çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Daha ince mikrocerrahi cihazlara doğru bir gelişim kaydedilmiştir. Artık vitrektomi ameliyatları dikişsiz olarak bitirilebilecek şekilde gerçekleştirilebilmektedir.