"Sarı Nokta" hastalığı hakkında her şey!
Görme kaybına neden olabilir
Göz içi Teleskopik Mercek uygulamasının da tedavi aşamasında başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Salih Bozkurt, yaşa bağlı olarak görülen Sarı Nokta (Makula Dejenerasansı) hastalığının göz tansiyonu ve şeker hastalığı ile birlikte görme kayıplarına yol açan hastalıkların başında yer aldığını söyledi. Özel İnci Göz hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Salih Bozkurt açıklamalarına şöyle devam etti, "Erken tanının önemli olduğunu ifade ederek ileri yaş, diyabet, kolesterol ve hipertansiyonun bu hastalıkta çok etkili olduğunu söyleyebilirim. Sarı nokta (Makula Dejenerasansı) hastalığı merkezi görmeden sorumlu bir retina hastalığıdır. 50-55 Yaşından sonra daha sık görülür ve görme kaybına yol açabilir. Hastalığın iki türü mevcuttur kuru tip ve yaş tip. Kuru tip daha yavaş ilerler görmedeki azalma yavaş olur. Yaş tip ise hızlı ilerler görme kaybı daha hızlıdır ve körlük riski daha yüksektir."
Risk altındakiler
Özel İnci Göz hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Salih Bozkurt Hastalığın belirtilerini, kimlerin daha fazla risk altında olduğunu ise şöyle açıkladı: "Hastalığın belirtileri görme kaybı, cisimleri ve çizgileri eğri görme, Göz önünde karartılar, Görme kalitesinde bozulma, renk görmede bozukluklar diye sıralayabiliriz. Kimlerin risk altında olduğunu ise şöyle sıralayabiliriz. İleri yaş, sigara kullananlar, cinsiyet (kadınlarda daha sık), Şeker hastalığı, kolesterol, yüksek tansiyon, damar sertliği, Obezite, vitamin eksikliği, Güneş ışığına aşırı maruz kalma. "
Erkan tanı önemli
Erken tanı ve sonrasında uygulanacak tedavinin önemine dikkat çeken Özel İnci Göz hastanesi göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Salih Bozkurt, "Kuru tip sarı nokta hastaların %20 sinin bir süre sonra yaş tip sarı nokta hastalığı'na dönmesi sebebiyle bu hastaların düzenli olarak detaylı göz ve göz dibi muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Kuru tip sarı nokta hastalığında anti-oksidanlar, vitaminler ve omega-3 gibi maddeler içeren beslenme metodları önerilebilir. Yaş tip makula dejenerasyonunda amaç, görme kaybını azaltmak ve mevcut görme keskinliği düzeyini korumaktır. Eskiden bu hastalarda argon lazer ve fotodinamik tedavi uygulanarak görme kaybının durdurulması amaçlanmaktaydı. Hastalığa yol açan bölgeye anti-VEGF ajanlar ile uygulanan ilaç tedavisi 4-6 haftalık aralıklarla göz içine enjekte edilir. Bu İlaç tedavisi güncel bir tedavi yaklaşımı olarak kullanılmaktadır. Bu ilaçlarla hastalığın önemli bir kısmında görme korunmakta ve görme artışı izlenmektedir. "diyerek sözlerini tamamladı.