Çocuklarda ilk göz muayenesi ne zaman yapılmalı?
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erhan Göçmez, ''Erken dönemde göz muayenesi ile amacımız görmenin normal gelişimini engelleyecek risk faktörlerini tespit etmek ve yetersiz görmesi olan çocuklarda bir an önce müdahalede bulunmaktır. Hiçbir hastalığı yakıştıramadığımız bebeklerimizde erişkinlerde görülen göz tansiyonu katarakt gibi pek çok hastalık görülebildiği için eğer varsa bu hastalıkların erken teşhisi hem daha kaliteli bir yaşam sağlamakta hem de hayat kurtarmaktadır'' dedi.
Sağlık Bakanlığının uygulamaları doğrultusunda bebeklerin ilk muayenede şaşılık kırma kusuru katarakt glokom retinoblastom ve prematür retinopatisi açısından mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir. Çocukların doğum sonrası ve altıncı ayda ilk yaş muayeneleri ile 2-3 yaş arası ikinci muayene olmak üzere okul sonrası her yıl da düzenli olarak göz muayenelerinin yapılması gerekir. diyerek sözlerine devam etti.
İlerleyen yaşlarda okul çağı çocuklarında görme kusurları ve göz tembelliği sık rastlanan ve okul başarısını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Göz tembelliği erken dönemde tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı yaşanabilmektedir dedi.
'HİÇBİR SORUN OLMASA BİLE ÇOCUĞUNUZU MUAYENE ETTİRİN'
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erhan Göçmez Yenidoğan bebeğinizin hiçbir problemi olmadığını düşünseniz bile doğum sonrası göz muayenesine götürmenizi ısrarla tavsiye etmekteyiz. Bebekler görmediklerini anlatamaz ve dışarıdan bakınca herhangi sorun gözükmeyebilir. Görmeyen göz de öğrenemez ve tembel kalır. Erken dönemde tanısı koyduğumuz ve tedavi ettiğimiz pek çok bebeğimiz şimdi görebiliyor. diyerek sözlerini sonlandırdı.