Çocuklarda 'göz tembelliğine' dikkat!..
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, göz tembelliğinin erken teşhisi için çocukların yılda bir kez muayene olması gerektiğini belirtti.
Dr. Göçmez ''Çocukların görme keskinliği erişkinler kadar yüksek değildir. Görme sisteminin tam olarak gelişmesi ancak 7 ile 10 yaş arasında gerçekleşir. Bu kritik dönem öncesinde çocukların muayene edilerekten eğer var ise görmeyi engelleyen hastalığın erkenden teşhis edilmesi şarttır.'' dedi.
Opr. Dr. Erhan Göçmez, ''Ortada cerrahi olarak düzeltilmesi gereken herhangi bir hastalık yok ve gözlük ihtiyacı giderildiği halde bir gözün görme keskinliği tam değilse göz tembelliği (ambliopi) teşhisi konulur. Göz tembelliği olan bireylerde üç boyutlu görüş (derinlik algısı) azalır. Koordinasyon gereken meslekleri (askerlik, pilotluk) yapmalarına izin verilmez.
Göz tembelliğinin nedenlerinin başında gözlük ihtiyacı gelir. Var olan gözlük ihtiyacına bağlı göze giren ışınların gözün arkasındaki sarı noktaya düzgün olarak odaklanamamasından dolayı çocuk görmeyi öğrenemeyecektir. Düzgün odaklanma için yeterli miktarda gözlükle düzeltme yapmak gerekir. Gözlük ihtiyacının yanında diğer sık görülen bir neden de şaşılıktır. Kayan gözden gelen görüntünün zamanla baskılanmasından dolayı çocuklar her iki gözünü birden kullanmayı öğrenemezler. Eğer görme sistemi gelişimin kritik olduğu 7 yaşından evvel gerekli cerrahi müdahale yapılmazsa tembellik kalıcı olacaktır. Göz tembelliğine neden olan diğer durumlar ise daha nadir görülmelerine rağmen tedavileri mümkündür. Katarakt, göz kapağı düşüklüğü ya da göz içi kanaması gibi göze ışığın arkaya ulaşmasını engelleyen durumların bir an önce cerrahi olarak düzeltilmesi şarttır.'' Diyerek açıklamalarına devam etti.
Özel İnci Göz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Erhan Göçmez, ''Çocukların muayenesi her ne kadar zor da olsa her çocuğun yılda bir kez, eğer gözlük kullanımı ya da başka bir göz hastalığı varsa 6 ayda bir yapılması gerekir. Çocukların damlalı olarak muaeyene yapılması önemlidir. Gözlük muayenesi dışında retina ve görme siniri muayenesi yapılaraktan muayene tamamlanır. Göz tembelliğinin tedavisinde erken teşhis önemlidir. Gerekliyse gözlük verilir ya da cerrahi tedavi uygulanır. Sonrasında yapılan az gören gözün açık bırakılıp iyi gören gözün kapatıldığı kapama tedavisidir. Kapama tedavisini uygulanıyorsa ayda bir kontrol edilir. Arka arkaya üç ay boyunca görme keskinliğinin artmadığından emin olana kadar tedaviye devam edilir. Göz tembelliğinin tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı yaşanabilir. Derinlik algısı gelişmez. Bu nedenle çocuğun ileride kişisel ve mesleki hayatında kısıtlamalara gitmesi gerekir. Hatta iyi gören gözün kaza ya da başka bir göz hastalığı nedeniyle etkilenmesiyle başkasına bağımlı hale gelme ihtimali bile vardır.'' Diyerek "aslında bu bilgilerin bir kısım açıklamalar değil de çocuklarımız için gerekli uyarılar olarak kabul edilmesi gerekir" ifdelerini kullandı.
Opr. Dr. Erhan Göçmez, ''Kapama tedavisi sabır isteyen bir tedavidir. Tedavi uygulanması sırasında gözlük takmak ya da gözünün kapatılmasını istemeyen çocuğun ailesinin öncelikle uygulanan tedavinin gerekliliğini anlaması ve yapılan tedaviye inanması ve eğer anlatabiliyorsa bunu çocuğuna anlatması olmazsa olmazdır. Başarılı bir tedavi ancak ailenin hekimle işbirliği içinde olmasıyla mümkündür.Bu tedaviye çok da istekli olmayan çocuğun belki zaman zaman ödüllendirilerekten tedaviye devam etmesi gerekebilir'' diyerek sözlerini tamamladı.